Техничка школа "Никола Тесла"
Сурдулица
тел: +381 (0)17 824 119
mail: nteslasurd@mts.rs
адреса:Томе ивановића 24
Електротехничар рачунара

Током школовања, ученици смера електротехничар рачунара добијају најквалитетнију стручну обуку у три рачунарска кабинета. Кабинети су умрежени и школа поседује АДСЛ и кабловску интернет конекцију доступну ученицима у тим кабинетима. Такође је у оквиру школе активна бежицна мрежа коју могу користити ученици и запослени у школи и на тај начин приступити локалним деловима мреже као и Интернету. Школа настоји да осавремени наставу новом генерацијом бржих рачунара.

Наставни план је од школске 2018/2019 године у потпуности осавремењен па ученици изучавају актуелне трендове у области рачунарства.

Шта изучава електротехничар рачунара?

 • Предмети прве године су комбинација предмета општег типа (Српски, Математика...) и стручних предмета (Рачунарска графика, Основе архитектуре рачунара...).
 • У другој години већ се детаљније проучавају софтверски алати, рачунарски хардвер, програмирање (програмски језик Ц) итд. Од опште образовних предмета ту су до краја школовања Српски језик, Математика, Енглески језик, Физичко.
 • Трећа година садржи стручне предмета, Програмирање (програмски језик Ц), Рачунарске мреже, Оперативне системе итд.
 • Четврта година је резервисана искључиво за стручне предмете који су наставак предмета са друге и треће године.

Наставни план можете преузети са овог линка.

Након завршетка школовања ученици смера електротехничар рачунара оспособљени су за следеће врсте хардверских послова:
 • проверавање исправности компоненти рачунара,
 • дијагностику кварова одређених компоненти рачунара,
 • замену рачунарских модула,
 • склапање и расклапање рачунара,
 • познавање архитектуре рачунарског система и принципа рада већине компоненти,
 • повезивање и конфигурисање рачунара у мрежним окружењима, структурно каблирање и конфигурисање ЛАН рачунарских мрежа,
 • програмирање апликација за разне намене...
Софтверски део послова које ученици савладају су:
 • основе програмирања у Асемблер-у/Ц-у/Ц++/Ц# програмским језицима,
 • инсталација и конфигурисање Wиндоwс оперативних система,
 • коришћење Мицрософт Оффице и других услужних програма,
 • рад са базама података (MSACESS,SQL),
 • познавање архитектуре и програмирања ПЛЦ програмибилних контролера,
 • упознавање са електроником, аутоматиком и мерном техником у електротехници.

Електротехничар рачунара је већ више година наш најатрактивнији смер и врло популаран међу будућим ученицима наше школе. Са овим смером загарантована је проходност на све техничке факултете. Са знањем које понесете са овог смера са лакоћом ћете уписати било који ИТ факултет. С обзиром на велику потражњу квалификованих ИТ стручњака надамо се да ће те изабрати овај смер.
Сваке године се уписује по једно одељење од 30 ученика.

У трајању од 4 године

Ово занимање, где већ успешно, уписујемо низ генерација, врло је актуелно меду ученицима,због широких струковних могућности. Само у нашој школи „Никола Тесла” у Сурдулици, обука за Б категорију, за наше редовне ђаке је бесплатна, за разлику од истих школа у нашем крају ( Врање, Владичин Хан, Лесковац ), које то наплаћују.

По завршетку овог смера и обавезно добијене возачке дозволе имате могућност отварања ауто школе или да радите као инструктор у аутошколама и у полицији. Проходност је велика на свим Саобраћајним и Техничким факултетима и Вишим школама, али и на осталим факултетима, због великог броја општих предмета токо четворогодишњег школовања. Овај смер обухвата од класичне механике, све до најситнијих детаља у вези са аутомобилима, такође након завршавања овог смера можете започети и свој аутомеханичарски бизнис.

Наставни план за ово занимање можете преузети са овог линка.

У трајању од 3 године

Драги осмаци, без полагања пријемног испита, уписом и завршетком школовања на овом занимању, у обавези смо да вам дамо, возачке дозволе Б и Ц категорије. Тако постајете школовани, професионални возачи, и имате могућност запослења у свим приватним фирмама, којих у Сурдулици и окружењу има све више.

Такође, можете да отворите и своју фирму за аутотранспорт и такси услуге и добијете прилику да путујете. Са овим занимањем, само у нашој школи, можете, да завршите 4 и 5 степен саобраћајног смера, БЕСПЛАТНО, уколико сте наши редовни ученици.

Наставни план за ово занимање можете преузети са овог линка.

У трајању од 4 године

Предмети на овом смеру покривају широк спектар из области економије и права: нпр. основи кривичног права и криминалистике, систем обезбеђења, борилачке вештине, рачунарство и информатика, основи економије, статистике итд.

По завршетку овог смера, без проблема можете да упишете полицијску, војну или академију безбедности, правни, економски и друге факултете и више школе. Уколико не желите да студирате, по завршетку овог смера, можете измеду осталог и да будете власници фирме "За физичко-техничко обезбеђење" (ФТО).

Наставни план за ово занимање можете преузети са овог линка.