Техничка школа "Никола Тесла"
Сурдулица
тел: +381 (0)17 824 119
mail: nteslasurd@mts.rs
адреса:Томе ивановића 24
Историјат

Градња гимназије

После Првог светског рата Сурдулица је била мало место са неколико хиљада становника. Постојећа школа поред цркве Св. Ђорђа, а у близини данашње Техничке школе, била је премала да прими све већи број ученика из Сурдулице и околине. Зато се одмах после рата кренуло са иницијативом да се гради нова школа. Пошто је у рату у Сурдулици било велико стратиште побијених Срба из свих крајева земље, дошло се на идеју о изградњи нове школе али и костурнице у саставу објекта, тако да школа и костурница чине јединствен комплекс. Камен темељац, у почетку Грађанске школе а касније Гимназије и Спомен-костурнице постављен је 28.Јуна (на Видовдан) 1922. године. Тога дана је у Сурдулици на свечаности присуствовао велики број људи из читаве Србије.Школа је завршена 1923. године и одмах је почела рад са 140 ученика у 4 разреда.На првом спрату школе биле су учионице, а у приземљу сала за гимнастику и велика учионица за свечаности са географском картом слободне Краљевине на зидовима.

Спомен костурница у склопу школе

Дана 24. Августа 1924. године освећене су и званично пуштене у рад Грађанска школа(односно Гимназија) и Спомен-костурница(Сурдуличка Ћеле-кула) На свечаном отварању било је много света из свих крајева Србије чији су најмилији били жртве бугарског геноцида, маса другог света патриотски настројеног, дипломатски кор, представници Југославије, Народне скупштине и Владе, краљ Александар И Карађорђевић, краљица Марија, кнез Павле и кнегиња Олга. Одбор за подизање Грађанске школе (касније Гимназије) и Спомен-костурнице приредио је свечани ручак у највећој учионици Гимназије у краљеву част.

Посета краља Александра

Том приликом краљ је рекао: "...Деца која се буду учила у овој школи имаће се чему научити. Нема школе широм наше земље која ће давати нараштајима, која кроз њу прођу, снажнију поуку о љубави према народу. Зато бих ја волео да у вашу школу, ову кућу необичну, којој је темељ од костију, долазе деца са свију страна..." Тако да је зграда некадашње Гимназије у ствари зграда наше садашње Техничке школе. Одмах је у саставу те школе са наведеним смеровима омогућено изучавање заната поменутих струка. Већ у току 1967. године школа је имала 520 ученика, 28 просветних радника, 5 ВКВ мајстора за стручну наставу и једног техничара.

Доба социјализма

После Другог светског рата Гимназија је реформисана на тај начин сто је школовање постало обавезно, те више није била Гимназија од првог до осмог (раније од петог до осмог разреда), постала је четворогодисња тзв. Виша гимназија. Школске 1958/1959. године по налогу ондашњег секретара Општинског комитета Сурдулице укинута је, без обзира сто је Министарство просвете ондашње Србије дало изузетну оцену о раду те Гимназије. По ондашњој оцени секретара Општинског комитета Србија је била радничко-сељачка земља, посебно Сурдулица, зато су Сурдулици биле потребне стручне школе које ће стварати нове људе, а не "госпођичице и буржује". У згради те Гимназије била је смештена Школа за планинско газдовање "Јосип Броз Тито", а по изградњи нове зграде она је премештена у Бело Поље. Након укидања Гимназије и пресељења Школе за планинско газдовање "Јосип Броз Тито" у Белом Пољу, да не би просторије бивше гимназије остале празне, с обзиром да је тадашња привреда имала огромне потребе за кадрове електротехничке и машинске струке, у току 1961. године отворена је Техничка школа електротехничког и машинског смера.

Деведесете године

Током деведесетих година прошлог века школа је делила судбину државе са повременим успонима и падовима. У то време због мањка простора амбициозно се кренуло у изградњу још једне зграде. С обзиром на тадашње политичко стање (ратови) и економске могућности државе градња је трајала више од две деценије са повременим изменама и допунама пројекта. У нову зграду ученици и наставници коначно се усељавају тек 2011 године.